Fixpoetry

Wir reden über Literatur
Übersetzung

Intermezzo

nici un cal nu atinge pământul. din potcoave se scoate zilnic compost de frunze. pe unde umblă ei, căci fânul astfel adunat umple herghelia. musculatura prinde contur pe zi ce trece și dacă îi atingi, simți căldura unui corp în repaus.

la ora de țesălat, li se prinde câte o sfoară de ambele părți ale trupului. când vor să râdă, își ridică copitele din spate și stau în aer. trebuie să-i așezi repede jos, apoi să îi mângâi. când îi întrebi ceva, bat ritmul cu copitele din față, până taci. în muțenia asta, capetele noastre. îmi rumegă ușor părul, iar aburii emană miros de paie. nu e nici o asemănare între apropierea de ei și de alte animale. ce se întâmplă în spațiul aerului emanat de boturile imense e fără memorie cognitivă. astfel, Undă Verde stă să fete în curând. s-a îndrăgostit de un cal maghiar. lui, în semn de apreciere, i s-a pus un steag al României la staul.

nu e o postură nenaturală – cu vârfurile picioarelor orientate către exterior, într-o mișcare de rotație în față, ce pornește din coapsă, antrenând tot piciorul. la fiecare cântec care se aude în boxe, caii continuă muzica. visează să o trateze ca pe un material, ca luminile, proiecția cinematografică sau dansul.

*

„la fel ca algele pe fundul acvariului, nebunii se mișcă în fața oamenilor triști din lume, care îi observă plini de remușcări.” (Bernard Castelli)

bine ați venit într-un depozit cu gesturi. se strâng de la corpurile vii. unul se întinde, altul sare, al treilea se învârte, și-ncep să-mi vină ideile.

*

se iese din rană încet. dacă te-ai gândi la ea, fără ea.
să îndoi genunchiul și să forțezi laba întinsă a piciorului peste vârf.
identitatea ta se contopește cu cea a părților tale.
identitatea ta se contopește cu cea a grupului.
se iese din rană încet.
ieșirea conferă o voce corpului.
„a quote (cognate with quota) is a cut, a section, a slice of someone else`s orange.”
(Anne Carson, Decreation)
creează lucrurile pe care le aude
cine controlează pericolul

pășirea în propriul text și inserarea în propriul subiect, fără să mai avem dovezi clare despre factualul și ficțiunea subiectului.

cine mai acționează asupra subiectului? calul, de exemplu, trebuie ajutat. actorul nu și-a însușit personalitatea personajului. actorul trebuie lovit de cal pentru a plânge cu adevărat. calul domesticit trebuie potcovit.

Swans and broccoli (lyrics by Andra Rotaru)
folgen Sie dem Link:  https://soundcloud.com/oyio/swans-and-broccoli

 

 

Aus:  "Tribar", Nemira Verlag, Bukarest 2018